Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen torsdag 21.03.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag av kantkorn under den vindtransporterte snøen. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Ferske fokksnøflak har stedvis lagt seg over et vedvarende svakt lag med kantkorn, som lå i overflaten tidligere i uka. Det vil derfor være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen og det kan ta lang tid før de stabiliserer seg.
I tillegg finnes det også et vedvarende svakt lag med kantkorn under eldre fokksnø, men dette laget er vanskelig å påvirke. Men der overliggende flak er tynne eller myke, spesielt rundt skoggrensa, kan det være mulig å påvirke og skredene kan potensielt bli store.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 20. mars 2019

Det har kommet litt nysnø de siste dagene i kombinasjon med kraftig vind fra S-SV. Før siste snøfall var snøoverflaten preget av enten myke fokksnøflak eller ubunden løssnø som har omdannet seg til kantkorn pga uttørking. Enkelte steder var det harde fokksnøflak, og på utsatte steder var det avblåst ned til mildværskaren fra 23. februar.

Stedvis har siste fokksnø lagt seg over kantkorn som lå i overflaten. Disse flakene er svært ustabile.
Under den eldre fokksnøen finnes det også et vedvarende svakt lag med kantkorn, som ligger over skaren fra mildværet 23. februar. Dette laget er vanskeligere å påvirke.

Onsdag morgen meldes det om mange naturlige utløste våte løssnø- og flakskred i lavlandet i Vågan, og over mildværsgrensa ble det observert flere tørre flakskred og kraftige drønn.
Tirsdag meldte observatør om et naturlig utløst tørt flakskred str 2 på Langøya i Sortland pga fersk vindtransportert snø.

Fjellvær

Onsdag 20. mars 2019

8-12 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra sør, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -4 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet. Litt lettere skydekke utover dagen.

Torsdag 21. mars 2019

3-6 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -5 °C til 1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS